Receptíky z Blančiny kuchařky

Níže naleznete tyto recepty:
SPECIÁLNÍ TVOŘÍCÍ HMOTA, MLÉČNÝ MARCIPÁN, ČESKÉ ROHLÍKY, SNĚHOVÉ PUSINKY, PERNÍČKY


SPECIÁLNÍ TVOŘÍCÍ HMOTA
Na půl kila hmoty budeme potřebovat:
300 ml vody,   
150 g hladké mouky,   75 g soli,   2 lžíce octa,   1 lžíce oleje
potravinářské barvivo,   můžeme přidat vonné esence
Ve vodě si rozmícháme potravinářské barvivo, ocet a olej.
Všechny suroviny smícháme a za stálého míchání uvaříme hmotu, která bude velká, celistvá, měkká.
Necháme vychladnout a už můžeme začít tvořit :-).
Skladujeme v lednici v igelitovém sáčku.

 

MLÉČNÝ MARCIPÁN
100g cukr moučka,   100g sušeného mléka – modrého,   pár kapek mandlové tresti

voda – cca 3 lžíce a po vypracování těsta po troškách přidávat podle hustoty těsta

 Hmota by měla být nelepivá. Asi jako těsto na linecké. Těsto poměrně rychle tuhne, tak raději děláme s menším množstvím těsta a zbytek dáme do igel. sáčku. Pokud nám i tam ztuhne, můžeme dát na chviličku do mikrovlnky.
Pozor – to můžeme udělat jen jednou!

 

ČESKÉ ROHLÍKY
(recept pro domácí pekárnu, pokud nemáte, můžete těsto udělat tak, jak jste zvyklí na kynuté těsto)
Suroviny:
260 ml vlažné vody,   20 g oleje (1 velká odměrka),   10 g soli (1/2 velké odměrky)
500 g polohrubé výběrové mouky,   17,5 g čerstvého droždí,   5 g cukru (1 malá odměrka)
Nastavení pekárny:
Program Těsto Postup
Postup:
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), umotáme housky, rohlíky a jiné, naskládáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 – 40 minut.
Pak pomašlujeme vejcem nebo jen žloutkem, můžeme posypat hrubou solí nebo kmínem a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 200°C / 10 – 15 minut. Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na mřížku.

 

BAREVNÉ SNĚHOVÉ PUSINKY
3 vajíčka (střední),   150g moučkového cukru,   ½ lžičky vanilkového pudinku v prášku
½ lžičky citronové šťávy,   potravinářské barvy
Z tohoto množství vyrobíte 30 pusinek. Pečte při teplotě 130°C.  
Postup:
Oddělte žloutky. Bílky našlehejte tak, aby z nich vznikl pevný sníh. Dávejte pozor, abyste je nešlehali příliš dlouho, protože sníh by pak byl hrudkovitý. Do vaječného bílku zamíchejte lžíci cukru, pak přidejte druhou lžíci a ušlehejte znovu pevný sníh. Vmíchejte zbytek cukru. Vmíchejte pudinkový prášek a citr. šťávu tak, aby se směs dobře spojila. Pusinky by měly být hladké a lesklé.
Rozdělte směs na pusinky do tří misek a do každé kápněte pár kapek potr. barvy. Barvu vmíchejte do směsi pomocí stěrky.
Lžící vložte směs na pusinky do sáčku na zdobení a jemně z něho vymačkejte spirálky na dva plechy, které jste vyložili papírem na pečení. Každá pusinka by měla být asi 2 1/2cm široká. Nyní je upečte.
Pečeme 30-35minut, dokud nebudou zvenku pevné. Vypněte troubu a nechte je v ní stát dalších 45 minut. Pak je vyndejte a nechte vychladnout.

 

PERNÍČKY (hned měkké)
500 g hladké mouky, 190 g moučkového cukru, 1 čajová lžička jedlé sody
perníkové koření (stačí i jen skořice), 125 g másla (může být i Hera), 125 g medu, 3 vejce
Nemusí se nechávat odpočívat, ale může.
Pečeme na 200-220 stupňů 4-5 minut.
Hned po upečení potřeme vajíčkem. Dobrou chuť

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *