Pátek, 3 května, 2024
Kronika akcí

Diecézní setkání mládeže s o.biskupem Vojtěchem, 27.3.2010

Každoročně se mladí brněnské diecéze schází na Petrově v katedrále sv. Petra a Pavla v sobotu před květnou nedělí – tedy před týdnem, kterým vrcholí postní doba. Ani letos tomu nebylo jinak. Navíc letošní DCM bylo v pořadí už 20.! a každý z nás potají očekával něco nového a příjemného – a to se nám také splnilo, ale o tom až později.

Z naší knínické farnosti jelo 14 už ostřílených mladých a 1 úplný nováček – Ondra Mucha. Do Brna jsme dorazili vlakem zhruba hodinu před samotným začátkem, ale o zábavu jsme měli postaráno, protože nás Pavel provedl po části Brna a ukázal nám zajímavé budovy, sídlo Signálů.cz, České televize, Soudu (prý nikdy nevíme, co nás může potkat :-), a aby toho nebylo málo, došli jsme k (nějakýmu) kostelu, kde byl kanál. Tento kanál ale není obyčejný s tím, co byste asi čekali, ale skrývá 2 chodby plné koster. Prý se přímo z kostela nějakou dírou „posílali“ zemřelí právě sem…. Po této exkurzi zamířily naše kroky k Petrovu. Zde nás opět čekalo těžké rozhodování mezi skupinkami, ale nakonec si každý z nás vybral tu svou.

Po úvodní scénce, kterou jsme se dostali na stavbu   a) opravdovou stavbu (cihly, kolečka, lešení,…)

b) Boží

následovala katecheze otce Vojtěcha. Bohužel jsem nepochytila ani slovo, protože ozvučení v zadní části katedrály nebylo OK a tak ostatní mladí využili tento čas po svém – přátelským konverzacím.., ale věřím, že „ti vyvolení vepředu“ se něco užitečného dozvěděli. A pak už tradičně probíhaly jednotlivé přednášky nebo diskuze ve skupinkách. Zde jsou reakce nás kníničáků na ty, kterých jsme se zůčastnili:

Vybrali jsme si skupinku číslo 6, kde byla přednáška o Anežce České. Přednáška se nám moc líbila. Také tam byl kousek čelisti Anežky České. A na konci jsme se mohli ptát na různé otázky.          Ondra, Štěpán, Tomáš

5. skupinka – Krásu stačí doladit: V této skupince nás bylo kolem 50-ti. Vedla to 19-ti letá Anička, módní redaktorka časopisu IN a Zbyněk, fotograf časopisu IN. Anička nám ukázala, jak a čím můžeme doplnit oblečení a také, jak se máme správně malovat. Zbyněk zase jak vypadat dobře na fotografii.            Alča + Lucka

Byl jsem na přednášce Pavla Havláta „Zlo“. Nebyl to seznam zla, které kolem nás působí, bylo to rozebírání evangelia…. z pohledu dobra a zla. Přednáška byla doplněna písničkami a podle mě byla suprová.        Honza + Monča,  Marťa, Lenka, Bára

Žít naplno – křesťanské ctnosti – jak jich využít, aby se život podařil: Skupinku vedl generální vikář otec Jiří Mikulášek. Část účastníků utekla během přednášky kvůli opět špatné slyšitelnosti a srozumitelnosti slov otce přes mikrofon – naštěstí byla přednáška provázená prezentací, takže kdo chtěl, něco se dozvěděl.  V této skupince jsme se zabývali neřestmi a ctnostmi. Neřesti (hříchy) oslabují svobodu člověka a kazí jeho charakter – pýcha, lakota, smyslnost, závist, obžerství, hněv a lenost. Ctnost je trvalá schopnost, ochota a snadnost konat dobro. Ctnosti jsou přirozené (upevňují se opakováním) a vlité (dány Boží milostí). Máme 7 hlavních ctností – pokora (ryze křesťanská vlastnost), štědrost, čistota, přejícnost, střídmost, mírnost a pracovitost. Pár užitečných postřehů:    *člověk má svým životem zobrazovat Boha,    * náš život má být odpovědí na lásku Boha,    * svým životem máme napodobovat samotného Ježíše,    * každý z nás je povinnen tvořit a vytvářet civilizaci lásky a bojovat tak proti kultuře smrti,    * celý náš život má být k užitku Bohu a druhým – tak nalezneme plnou radost a štěstí (např. Matka Tereza, Don Bosco,….),     * velikým vzorem ctností je pro nás Panna Maria.                                                Lada + Dušan, Pavel

(Martin+Iva) : Nejen já jsem navštívil skupinku s číslem osm. Bylo nás tam hodně, protože to zajímalo moc lidí. Jako mě a Ivuš, takže už asi možná víte o co jde. Jednalo se o skupinku Vztahy.
Naplnili jsme celý kostel !

  • Když o někom přemýšlíš jestli jo nebo ne, tak si všímejme pár věcí: Jak se chová ke starším, k dětem, k sociálně slabším, a jak řeší konflikty.
  • Také by jste se měli trošku zaměřit na partnerovi rodiče! Jestli jsou tiší nebo řeší konflikty nahlas. Popřípadě jak se k sobě chovají.
  • Potřebná je také komunikace mezi partnery.
  • Důležité je taky odevzdat vztah mezi námi Bohu, to znamená, že by se partneři za sebe měli modlit.
  • Modlit se společně.
  • Když už s partnerem počnete dítě, měli by jste u něho pěstovat nějaký vztah! Je dobré se mu pečlivě věnovat tak do pátého roku. Oplatí se vám to!
  • Měli by jsme se také modlit za nalezení svého životního partnera

Když jsme se vrátili ze skupinek ke katedrále, čekaly nás 2 překvapení. Nejprve nemilé – k obědu byly bagety (a né milované párečky) a pak překvapení hódně milé. Pořadatelé chtěli oslavit 20. setkání hudbou, a tak pozvali křesťanskou skupinu Šatlava z Břeclavi, která nám krásně zpříjemnila oběd a polední pauzu.

Od půl druhé pak pokračoval program uvnitř katedrály. Představili se nám noví už vyštudovaní animátoři, otec biskup zodpověděl spoustu dotazů (např. Proč není k obědu párek, ale bageta? – „Párek si dejte na snídani a na večeři, na oběd máte bagetu. Dobrou chuť.“), seznámili jsme se s poselstvím papeže Benedikta XVI. k nám mladým a prožili jsme zkrácenou verzi křížové cesty v 5 zastaveních.

Úderem třetí hodiny se rozezněly slavnostně zvony, hudba začala hrát, všechny hlasy zpívat a katedrálou se řítil veliký zástup ministrantů, kněží a otce biskupa. Byl zde s námi i náš bývalý kaplan otec Blažej Hejtmánek s děckama z Měřína 🙂 a móc vás všechny pozdravuje!!!!! Otec Vojtěch nám v promluvě trošku přiblížil odpověď na motto letošního setkání: „Mistře dobrý, co musím dělat, abych dostal věčný život?“ Ale univerzální odpověď neexistuje. Snad – Naslouchej Božímu hlasu a dozvíš se víc….  K tomuto naslouchání Boha jsme každý dostal CD s namluveným Novým zákonem.

Jeden myslel na “Diecézní setkání mládeže s o.biskupem Vojtěchem, 27.3.2010

  • Děcka:-) , díky moc za to, že jste se s náma, kteří jsme na setkání nemohli jet kvůli povinnostem doma a také věku:-) (tedy fyzickému věku), podělily o zážitky ze setkání. Je supr, že to, co naplňovalo nás před víc jak deseti roky, naplňuje i vás teď. O. biskup je borec, že se už tolik let s mládeží setkává. Podle mě je to člověk na svém místě:-) A taky – děcka – už to, že se dokážete domluvit a vyrazit na setkání je supr a krásný! Společenství je pro růst ve víře a ve vztahu k Ježíši moc a moc důležitý!
    Jen tak dál a díky moc:-)

Komentáře nejsou povoleny.