Středa, 1 května, 2024
Kronika akcí

I. maškarní karneval, Sýpka Knínice, 15.2.2009

V neděli odpoledne 15. února 2009 se u maskarni1nás v knínické farnosti konal první karneval na bývalé sýpce. Tyto prostory nejsou pro setkávání moc útulné, ale mladí si dali práci a dokázali zde vytvořit sváteční atmosféru nejen výzdobou, ale i svým nadšením a s pomocí „dospěláků“ i domovskou atmosféru.

Děti byly nadšené z her, které jim mladí připravili. Každé dítě převlečené za masku získalo v soutěžích několik losů do tomboly a na konci celého odpoledne se losovalo. A světe div se – všechny losy vyhrály! Děti byly nadšené, když slyšely svoje číslo a vyhrát v tombole byl pro ně velký zážitek.


Na karnevale jsme měli k dispozici čaj, kávu, čokoládu, bonbony pocházející z dalekých rozvojových zemí Afriky a Indie. Nejen, že jsme mohli tyto produkty těžce vypěstované a vyrobené ochutnat, ale především přispět právě těmto pěstitelům a řemeslníkům penězi, které zajistí dětem z chudých zemí – Afriky, Asie, Latinské Ameriky, Indie a Ugandy – možnost chodit do školy a ne tvrdě pracovat na polích a plantážích. Obchod s těmito výrobky se nazývá FAIR TRADE – tzn. že jsou vysoce kvalitní, většinou BIO, a i když cena za výrobky je trošku vyšší, je to cena férová, která podpoří další práci dospělých lidí z chudých zemí a pomůže dětem ke vzdělání.

maskarni2Byla to moc pěkná akce – připadala jsem si jako u hodně dobrých přátel na návštěvě. Nejen protože na stolech voněly a lákaly výborné sladké dobroty, o které se postaraly ochotné maminky a babičky, a že se naléval teplý svařák, ale také všichni byly usměvaví a bylo vidět, že jsou spolu rádi.

Jestli můžu napsat za sebe, z čeho jsem měla největší radost, tak je to z přístupu mladých….

Kdyby nebylo jejich ochoty a nadšení do takovýchto akcí, nebylo by možné nic takového prožít. Jejich otevřenosti a ochoty využít svých darů pro druhé si opravdu vážím a myslím si, že by jsme my dospělí si z nich měli vzít občas příklad.

Blanka Ševčíková